Jämförelse av filmtjänster på nätet

Studio Motljus bjuder på en mer överskådlig jämförelse mellan de olika onlinetjänsterna för film i Sverige.

filmjamforelse

Under 2012 tog TV-tittandet slutligen steget in i det digitala rummet på allvar. I USA har det redan tagit en rejäl tugga av den traditionella TV-konsumtionen. Det finns äntligen vettiga lagliga alternativ till illegal nedladdning, men skillnaderna mellan alternativen är allt annat än tydliga för konsumenter. En vän ställde frågan om vilken surfplatta hon skulle välja för att titta på film. Problemet växte sig större, när vi insåg att olika tjänster bara stödde vissa mobila plattformar. Faktum som att bolagen dessutom döljer uppgifter om hur stort deras utbud är gör det ännu svårare att hitta rätt.

En enkel fråga växte sig stor och krävde handgriplig research och många svordomar. Vi tänkte därför passa på att sammanställa resultatet i en liten tabell, som säkert fler av er, som är i valet och kvalet, kan ha nytta av.

TjänstFilmer & TV  Månadskostnad  iOS   Android   Smart-TV  Dator   Xbox 360  PS3   
CDON4000Ej tillgängligt---Ja--
Film2home3997Ej tillgängligt---Ja--
Filmnet118499 krJa--Ja--
HBO Nordic160079 krJaJaJaJa--
Headweb7700Ej tillgängligtJa-JaJaJaJa
Lovefilm61379 krJaJa-Ja--
Netflix33345681679 krJaJaJaJaJaJa
SF Anytime4000Ej tillgängligt-JaJaJa--
SVT Play0 kr*JaJaJaJa--
Viaplay250079 krJa-JaJaJa-
Voddler361879 krJaJaJaJa--
excluded innebär att det saknas möjlighet till ett fast pris och tjänsten tar istället betalt för varje enskilt filmtittande
* Förutsätter dock att du betalar TV-licens så klart. Inväntar svar från SVT Play om uppskattning av deras filmantal.

333 miljoner låter ju helt klart som påhittade siffror, men det var det antalet vi fick ut från Netflix officiella representanter efter lite tjatande. ”Alrighty, I dug a little deep and the estimated number is 365,456,816 and counting”, men de har troligtvis räknat varje omrendrering av filmerna i olika upplösningar och språk, så man bör kanske ta den summan med en nypa salt. Fristående källor nämner istället ”over 75,000”, som låter mer troligt. Det ger dem ändå överlägset störst filmbibliotek.

Förutom ren kvantitet och tillgänglighet, så finns det självklart även andra faktorer att ta hänsyn till när man väljer tjänst. Bloggen Kritiker har gjort en intressant studie av vilka filmer som finns på de respektive tjänsterna. Slutsatsen är att filmtäckningen är skrämmande dålig jämfört med Spotify för musik. Respektive filmtjänst tillhandahåller enbart ungefär 10% av de senaste fem årens filmer, medan Spotify täcker 90% av den senaste musiken. De gör därför en poäng av att man tvingas kombinera flera onlinetjänster till en gemensam kostnad av 788 kr / månad för att nå samma täckningsgrad som Spotify (~90%). Flera nya filmer har sålt sin exklusivitet till endera onlinetjänsten, så de förhalas därför innan de eventuellt når övriga tjänster.

Vad gäller äldre filmer och IMDB’s top 250 vinner dock Netflix med sitt mer kvalitativa utbud. I övrigt är det en fråga om vilka era favoritbolag är och hur snabbt ni vill kunna se TV-serierna och filmerna, efter de haft premiär. Det är därför ingen hemlighet att man tex bör välja HBO Nordic om man vill se HBO-serier innan de når de övriga strömningstjänsterna.

Comments

 • Jättebra sammanställning. Precis vad som behövdes att någon gjorde.
  Sedan kan man lägga till att Netflix kräver XBox Gold för att funka på XBox och det kostar ytterliggare någon hundralapp i månaden. Dessutom har dom bara jättegamla säsonger av sina serier. Inget nytt alls. Glöm följa senaste avsnitten av en favoritserie på Netflix.

  Mats Rappe2013-01-10
 • Undrar också över skillnaden mellan länder. Netflix kanske har 333Miljoner globalt, och kanske 75,000 i Europa, men här i Sverige känns det mer som 600. Min bror som är nyss hemflyttad från USA svär dagligen över hur pissigt Netflix är här. I USA var det som Spotify här i Sverige, dvs. ”nästa allt” fanns. Men här finns ju ”knappt nått”.

  Ulf Bengtsson2013-01-10
 • Håller med föregående. De flesta filmer jag vill se finns inte på netflix som ändå verkar vara det bästa alternativet just nu. Några filmer o serier finns men tills dess att de hämtat in betydligt fler kommer videobutikerna behövas fortsättningsvis som komplement.

  Frida Nordeström2013-01-12

Kommentera

%d bloggare gillar detta: